Zdroj: archiv webu

Mléčné výrobky jako skrytá superpotravina

8. 2. 2017

Mléko, jogurty, sýry, zákysy, tvarohy a další mléčné výrobky jsou považovány za základní zdroje vitaminů a minerálních látek. Představují pro nás doslova vitamínovou bombu a jsou bohatým zdrojem minerálních látek. S čím vám tedy pomohou mléko a mléčné výrobky?

Pixmac.cz_5
Foto: archiv webu
  • Mléko je prospěšné v případě cukrovky 2. typu.

Pravidelnou konzumací mléčných výrobků můžeme snížit riziko rozvoje cukrovky 2. typu o 21 %.

  • Mléčné výrobky mohou snížit srdeční choroby i riziko infarktu.

Pravidelná konzumace mléka je spojena s 19 % snížením výskytu srdečních chorob a konzumace mléčných výrobků může redukovat i riziko infarktu.

  • Tučnější mléko a mléčné výrobky zlepšují imunitu.

Vitamín D se nachází v tukové složce. Je tedy v přítomen v plnotučném mléce, másle a tučných mléčných výrobcích. Vitamín D zajišťuje rovnováhu mezi bílými krvinkami, které mají na starost naši obranyschopnost.

Pixmac.cz_4
Foto: archiv webu
  • Mléčné výrobky pomáhají proti vředům.

Vyšší příjem zakysaných mléčných výrobků (jogurty, zákysy, kefíry) je spojen s nižším výskytem vředové choroby.

  • Prevence osteoporózy.

Proto je z hlediska prevence osteoporózy nejdůležitější dětství a dospívání. Denně bychom měli sníst 2-3 porce mléka nebo mléčných výrobků.

  • Průjmy a špatné zažívání může vyřešit jogurt.

Zakysané mléčné výrobky zkvalitňují složení „mikrobioty“ zažívacího ústrojí.

Foto: archiv webu
  • Mléko a mléčné výrobky usnadňují hubnutí.

V případě obezity se uplatňují především nízkotučné mléčné výrobky, které mají relativně málo energie a díky obsaženým bílkovinám velmi dobře zasytí.

  • Sýry v těhotenství zajistí miminku zdravější zuby.

Příjem sýrů a mléčných výrobků v těhotenství snižuje riziko vzniku zubního kazu u dětí. Doporučená denní dávka vápníku od 2. trimestru je 1500 mg. Vynikajícím zdrojem dobře vstřebatelného vápníku jsou tvrdé sýry, tvaroh, jogurty, mléko.

  • Kakao nejlépe pomáhá regenerovat svaly.

Kakao pomáhá regeneraci svalů mnohem výrazněji než voda nebo ostatní sacharidové nápoje určené sportovcům. Kakao má vyvážený poměr bílkovin a sacharidů.

 Více na www.bileplus.eu.

Sdílet článek:

Internetový magazín Žena v autě vydává vydavatelství Srdce Evropy s.r.o., Bořivojova 17, Praha 3, Tel. : +420 222 726 364 | Napište nám | Redakce | Cookies | Ochrana osobních údajů © 2018