Zdroj: archiv webu

Česko je rájem čerpacích stanic

19. 3. 2019

V Česku bylo letos v únoru nejvíce veřejných čerpacích stanic od roku 2008, a to 3 991. Jejich počet vzrostl od loňského srpna o 17. Na tomto vývoji však mají největší podíl rapidně přibývající plnicí stanice CNG. Těch je v Česku již 173, tedy o 14 více než před půl rokem. Počet všech čerpacích stanic je nicméně více než 7 tisíc. Kromě těch veřejných je totiž v Česku též mnoho stanic umístěných v různých podnikových areálech. Jejich kvalita je ale bohužel kontrolována minimálně.

Podle Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) je v Česku celkem 7 061 čerpacích stanic. Z tohoto počtu je jich 56,5 % veřejných. Jedná se o 3 991 čerpacích stanic dostupných běžnému motoristovi. Vedle toho jsou evidovány též čerpací stanice s vymezeným přístupem a prodejem a dále neveřejné stanice, které fungují jako výdejní místa pohonných hmot pouze pro vlastní spotřebu provozovatelů. Nacházejí se zpravidla v areálech různých podniků, jakými jsou například zemědělské farmy, technické služby měst, lomy či autodopravci. Čerpacích stanic s vymezeným přístupem evidovalo MPO v únoru 690 a neveřejných pump 2 380.

Foto: archiv webu

Kvalita paliv je na českých čerpacích stanicích dlouhodobě vysoká. Problematické ovšem mohou být neveřejné areálové čerpací stanice neboli provozní nádrže. Z těch se sice nesmí vydávat ani prodávat palivo dalším osobám – v opačném případě se z nich dle zákona stávají veřejné čerpací stanice pohonných hmot –, ale to, že se tak mnohdy děje, není vyloučeno. Protože je zde jakost paliva kontrolována minimálně, péče o skladované palivo a údržba technologií stěží dosáhne takové úrovně jako u renomovaných petrolejářských firem.

Kromě čerpacích stanic veřejných, s vymezeným přístupem a neveřejných existují rovněž zařízení, z nichž se vydávají pohonné hmoty výlučně pro pohon vozidel ozbrojených sil, vozidel základní složky integrovaného záchranného systému nebo vozidel určených k plnění úkolů zpravodajských služeb. Tyto pumpy však evidence MPO nezahrnuje.

Sdílet článek:

Internetový magazín Žena v autě vydává vydavatelství Srdce Evropy s.r.o., Bořivojova 17, Praha 3, Tel. : +420 222 726 364 | Napište nám | Redakce | Cookies | Ochrana osobních údajů © 2018