Zdroj: archiv webu

Ženy ve světě aut

1. 6. 2019

Za čím vším hledat v autě ženu? Například stěrače, zpětná zrcátka, značení jízdních pruhů nebo blinkry vděčí za svůj vznik ženám. Díky blogerce Veronice Petrů z Autokabelky.cz, se kterou spolupracujeme, jsme si to nedávno připomněly. Znáte i vy čtyři ženy, jejichž nápady byly pro motorismus velkým přínosem?

Foto: archiv webu

Stěrače vymyslela Mary Anderson (1866-1953)

Roku 1902 jela americká farmářka Mary Anderson taxíkem za dcerami do New Yorku. Během jízdy ji iritovalo, že řidič při jízdě v deště stále zastavoval a otíral čelní sklo. Právě tehdy se zrodil její nápad přidat na sklo věc, která by se o stírání vody při dešti automaticky starala. Spojila se s kamarádem konstruktérem a aniž by si zařízení patentovala, vytvořili návrh prvního stěrače.

 

 

Foto: archiv webu

Důležitost pruhů objevila June McCarroll (1867-1954)

Lékařku v autě June McCarrol, která jela roku 1917 do své ordinace, vytlačil ze silnice nákladní vůz, který vjel do protisměru. Po této nepříjemné události ji napadlo, že by mohla pomoci na silnici nakreslená čára dělící jízdní pruhy. Vlastnoručně ji dokonce namalovala na kousek silnice a propagovala se svým ženským spolkem bezpečnou jízdu a dodržování směru jízdy. Výsledkem bylo prvních 5600 km dělících čár na kalifornských silnicích.

 

Foto: archiv webu

Kosmetické zrcátko Dorothy Levitt (1882-1922)

Jedna z nejrychlejších žen za volantem své doby, závodnice, spisovatelka a bojovnice za práva žen Dorothy Levitt, vydala roku 1909 knihu s názvem Žena a auto. V této knize ženám mimo jiné radila používat dámské kosmetické zrcátko ke kontrole okolí vozu během jízdy. Zpětné zrcátko do té doby totiž nebylo součástí výbavy tehdejších automobilů.

 

 

Foto: archiv webu

Blinkry Florence Lawrence (1886-1938)

Tehdejší nejslavnější hollywoodská herečka přelomu minulého století Florence Lawrence, byla nadšená řidička a inovátorka. Byla to právě ona, kdo vymyslel ukazatel, ukazující ostatním řidičům, že se auto chystá odbočovat. Další inovací byla cedulka STOP při brzdění auta. Florence se tak stala průkopnicí  dnešních brzdových a směrových světel.

 

Více o ženách, které ovlivnily svět motorismu, na stránkách Autokabelky, Facebooku a Instagramu.

Sdílet článek:

Internetový magazín Žena v autě vydává vydavatelství Srdce Evropy s.r.o., Bořivojova 17, Praha 3, Tel. : +420 222 726 364 | Napište nám | Redakce | Cookies | Ochrana osobních údajů © 2018